Astro-fotografie door Rijk-Jan Koppejan

De leukste sterrenwacht van Nederland!

De Stichting Volkssterrenwacht "Philippus Lansbergen" is jarenlang gevestigd geweest aan de Herengracht 52 in Middelburg. Sinds 2017 is de sterrenwacht verhuisd naar Helm 3, pal naast het gotische stadhuis van Middelburg. Tevens is de sterrenwacht uitgebreid met het Hans Lipperheymuseum over de uitvinding van de telescoop. Elke vrijdagavond is het gebouw aan de Helm voor het publiek geopend vanaf 19.30 uur.   Heb je belangstelling voor sterrenkunde, geschiedenis van de sterrenkunde én voor astro-fotografie, ga dan daar eens langs.  Het kan de start zijn van een mooie hobby.

Het 'deep-sky' observatorium van de sterrenwacht staat in Oostkapelle. Dit observatorium is niet voor het publiek toegankelijk . Toevallig (?) staat dit observatorium op het donkerste plekje van Zeeland!

Kijk op de website van de sterrenwacht voor actuele zaken als lezingen,  sterrenkijkdagen e.d.

Bestuur en medewerkers werken allemaal op vrijwillige basis. Het bestuur bestaat uit:

Rijk-Jan Koppejan (voorzitter)

Tjerk Westerterp (secretaris)

Jan Hellema (penningmeester)

Hieronder een foto van de medewerkers van de sterrenwacht in 1976! De sterrenwacht was toen gevestigd aan het Noordbolwerk in Middelburg. Nu zit de sterrenwacht al jaren aan de Herengracht. Zelf sta ik als zestienjarige ook op deze foto, die meer weg heeft van een foto uit een jongerencentrum dan van een sterrenwacht. Maar, er werd volop aan praktische sterrenkunde gedaan!

In 2007 vierde de sterrenwacht haar 40-jarig jubileum. Ook toen werd er een groepsfoto gemaakt, maar niet alle medewerkers waren aanwezig. (Foto gemaakt door Jan Koeman)