Astro-fotografie door Rijk-Jan Koppejan

 

Lichthinderkaart van de wereld

Stop lichthinder

Lichtvervuiling of lichthinder is een grote spelbreker bij de hobby astro-fotografie.  Als je op de foto hiernaast kijkt, dan zie je dat we vooral in het rijke westen overvloedig in het licht baden. Toch zijn er in ons deel van de wereld best nog wel plekken te vinden waar het redelijk donker kan worden, maar die worden wel steeds zeldzamer.

Vergelijk je Zeeland met de rest van Nederland of België, dan is het bij ons nog redelijk donker.  In Middelburg, Vlissingen, Goes  en Terneuzen is er natuurlijk veel meer lichtoverlast dan in de Zeeuwse natuurgebieden als De Mantelinge (Oostkapelle), kop van Schouwen en het westen van Zeeuws-Vlaanderen.

 Oostkapelle

Op het kaartje hiernaast is te zien dat Zeeland omringt wordt door de lichtvervuiling van Antwerpen en Rotterdam. Oostkapelle, van waaruit ik regelmatig astro-foto's neem is nog wel gunstig, maar ook hier rukt het licht op.

Natuurlijk begrijp ik dat je als astro-fotograaf niet kan verlangen dat het hartje Middelburg hartstikke donker moet zijn. (Zou wel handig zijn, een hoofdschakelaar voor de hele stad in je eigen tuin...) Maar, een beetje minder zou wel mogen! Op een café aan de Markt in Middelburg stond een zeer hinderlijke 'skybeamer'. Die is gelukkig weg. Scheelt alweer. Zo zijn er kleine succesjes te halen in de strijd tegen onnodige lichtvervuiling. De juiste armaturen bij lantaarnpalen scheelt al enorm veel in de uitstraling naar boven.

De website van Platform Lichthinder http://www.platformlichthinder.nl/home.html geeft een goed beeld van de strijd tegen overtollig licht.  Zelf kun je ook al veel doen: gewoon je buitenverlichting uitzetten en niet meedoen met die decemberkolder van overal lampjes hangen. Scheelt én onnodig licht én het scheelt in je portemonnee. Van het geld dat je bespaart, koop je een leuke verrekijker. Hiermee kun je dan zelf de eerste stappen in de sterrenkunde zetten.

 

Als je kijkt naar bovenstaande opnames, dan begrijp je waarom we zo graag lichtverspilling willen tegengaan.